Nelamurire

0
0

Săptămâna aceasta a decedat o rudă și a treia zi a fost îngropată. După ce s-au întors de la cimitir, s-a făcut o pomana acasă. Aceasta e aceiași cu pomana de 3 zile? Sunt discuții între membrii familiei că nu ar fi aceia și că mai trebuie încă una făcută pentru această dată și apoi să se facă pomana de 9 zile, 3 săptămâni și 40 zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 1an și apoi din an în an. Vă rog să mă lămuriți dacă acea pomană care se face după ducerea mortului la cimitir, este aceiași cu pomană de 3 zile? Mulțumesc mult!

  • You must to post comments
0
0

Doamne ajută. Cum calculați pomana care se face la un an? Exact în ziua decesului. Deci din ziua decesului se începe numerotarea. A 3-a zi de la deces, adică în ziua înmormântării(dacă firea trupului nu trebuie să grăbească ziua înmormântării). Deci dacă ați făcut deja masă după ce a fost coborât în groapă nu trebuie să mai faceți la 3 zile.

Mai jos o să vă redau semnificațiile acestor zile pentru ca să aveți în minte la ce faceți toate acestea.

La 3 zile după moarte (care coincide, de regulă, cu ziua înmormântării), în cinstea Sfintei Treimi și a Învierii din morți a Mântuitorului a treia zi.
La 9 zile după moarte, „ca răposatul să se învrednicească de părtășia cu cele 9 cete îngerești și în amintirea ceasului al 9-lea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului raiul pe care ne rugăm să-l moștenească și morții noștri”.
La 40 de zile (sau șase săptămâni), în amintirea Înălțării la ce a Domnului, care a avut loc la 40 de zile după Înviere, „pentru că tot așa să se înalte și sufletul răposatului la cer”.
La trei, șase și noua luni, în cinstea Sfintei Treimi.
La un an, după exemplul creștinilor din vechime care anual prăznuiau ziua morții martirilor și a sfinților, că zi de naștere a lor pentru viață de dincolo.
În fiecare an, până la 7 ani de la moarte, ultima pomenire anuală amintind de cele 7 zile ale creației.

Cu sfinții odihnește Doamne …

Cu râvnă întru Domnul
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.