Gradul de rudenie

0
0

Bună seara. Aș dori să mă ajutați să înteleg cum e cu gradul de rudenie, adică cum se calculează sau se ia în considerare acest fapt, fiindcă m-am confruntat cu o așa problemă, dar nu știu dacă am fost corectă. Ceea ce știu că nu se permite căsătoriile între rude, cele apropiate desigur. În ce grad de rudenie sunt cu un bărbat a cărui bunic a fost verișor drept adică de prima linie cu tatăl meu, iar eu prin urmare sunt verișoară de gr.2 cu tatăl acestuia? Adică dacă e posibilă căsătoria  între mine și persoana respectivă? Eu de fapt am refuzat inițial o astfel de relație, dar vreau totuși să fiu sigură. Mulțumesc anticipat. Doamne ajută. Mă rog de mă iertați.

  • Ala a întrebat 11 ani ago
  • last edited 2 săptămâni ago
  • You must to post comments
0
0
Grade de rudenie
Intre sot si sotie nu exista grad de rudenie (ei sunt un trup); intre tata (mama) si fiu (fiica) exista un grad de rudenie, de aici rezulta ca fratii primari sunt in gradul doi de rudenie (orice grad se calculeaza de la stramosii comuni – in acest caz parintii lor).
Aceste doua reguli fundamenteaza orice calcul al gradului de rudenie. Astfel, intre tata si fiu exista gradul I de rudenie, intre bunic si nepot – gradul al II-lea, iar intre strabunic si stranepot – gradul al III-lea de rudenie, in toate aceste cazuri fiind vorba de rudenie directa.
Intre sot si fratele sotiei sale – gradul al II-lea; veri primari (aceiasi bunici) – gradul al IV-lea si intre veri secundari (aceiasi strabunici) – gradul al VI-lea. In aceste cazuri vorbim de rudenie colaterala.
Odata cu rudenia, as aminti si imedimentele pentru casatorie:
Rudenia morala:
In cazul adoptiei se socoteste inrudire si este un impediment la casatorie pana la gradul al II-lea inclusiv.
In cazul tutelei, constituie impediment la casatorie numai intre tutore si persoana aflata sub tutela, insa numai pentru perioada tutelei, daca nu exista alt fel de inrudiri.
Rudenia fizica:
Rudenia de sange: atat pe linie directa (strabunic-bunic-tata-fiu-nepot-stranepot etc.), cat si colaterala constituie un impediment nelimitat pentru casatorie, dar in practica pana la gr. VII.
Rudenia cuscriei: pe linie directa constituie un impediment la casatorie, pana la infinit, iar pe linie colaterala, constituie un impediment la casatorie pana la gr. VI inclusiv.
Rudenia religioasa
Rudenia religioasa creata prin botez si cununie este impediment la casatorie pana in gradul III inclusiv.
Respectarea gradelor de rudenie, atunci cand se intentioneza intemeierea unei noi familii, este necesara pentru intarirea morala si pentru sanatatea fizica a familiei.

De asemeni, puteți citi și materialul de aici!
Preot Iulian Rață
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.