0
0

Sărut mâna părinte, îmi vine ușor comunicarea cu dvs-ră prin intermediul acestei rubrici pentru ceea vă mulțumesc și-mi asum curajul să mulțumesc din numele tuturor pentru că este o comoditate, dar și mai prinzi la curaj la unele întrebări 🙂 Părinte! Am prea multe păcate adunate de la un timp încoace și dacă sinceră să fiu nu am curajul de a mă duce la un duhovnic, mi-e frică nu de canon, dar de morala pe care am s-o primesc pentru că știu că sunt preoți ce țin învățătura și-mi e o rușine de nu vă pot descrie, aș dori să-mi iau singură canon, sau să citesc acasă rugăciunea de spovedanie: are aceeași egalitate dacă pot numi așa? Și încă ceva părinte, nu sunt eu cea mai indicată persoană care să judece, dar nici nu mă apuc acuma de așa ceva, la serviciu este o domnișoară, are la 28 de ani și ține toate posturile pentru ce o laud și mă minunez de tăria sa de caracter, în același timp, dorind o avansare în post pe care a primit-o și cred că dorește și mai sus să ajungă, face piedici tuturor sau „scornește” așa mici să spunem minciunele și atrage conducerea de partea sa, dar de fiece dată repetă aceeași frază: „fiecăruia i se va da după răsplată” și parcă ar fi cu insinuări, se uită direct la tine în ochi când spune aceste vorbe, nimeni din colectiv nu o agrează și dimpotrivă e o fată bravo cu multă carte, dar când are ocazia, ridică vocea la cei mai în vârstă și vorbește pe un ton prea măreț. Părinte, poate e o întrebare copilărească, nu știu cum s-o numiți, dar oare dacă postești dacă te ții de rugăciune, nu trebuie oare să fii mai smerit cu vorba? Și oare va primi de la Domnul ajutor dorit de ea? Și e superstițioasă, nu vă pot descrie, iertați-mi îndrăzneala, nu o vorbesc de rău, dar pentru mine doar vă întreb. Vă mulțumesc.

  • You must to post comments
0
0

Bună dimineața. Despre duhovnic s-a vorbit mult, dar vă spun două lucruri: 1) Un canon nu se ia niciodată de sinestătător, căci nu aduce rodele duhovnicești menite să le facă. 2) Întradevăr sunt mulți duhovnici care trăiesc cu strictețe duhovnicia, dar ei sunt și medicii care au leacul potrivit pentru persoana potrivită. Iată, pleci la el la spovedanie și te înțelege ce fel de suflet ești și ce canon îți trebuie. Unui mai sensibil și vulnerabil, poate doar să-l încurajeze și îndrumeze, cu asta îl ridică mai mult decât orice morală. Mie, de exemplu, îmi place să fiu mustrat, căci așa lucrez mai bine eșecurile și îndrept căile greșite. Deci la fiecare se găsește cheița sa. Așa că îndemn ferm să plecați la spovedanie, căci poate acolo, în acel duhovnic, veți găsi apa vieții de la Domnul și eliberare de păcate. Oare nu v-ar fi mai frică și rușine să apăreți în fața lui Iisus așa, plină de păcate și nemărturisită?! El vrea să vă întindă o mână de pe acum, prin cei ce pot dezlega păcatele, adică duhovnici și vă așteaptă, nu ezitați dar mult, ci îndreptați-vă către lumină și cu curaj să mărturisiți tot, spălați-vă haina grea ale păcatelor în sângele purificator al Mântuitorului, atât cât mai avem timp… Despre acea domnișoară, vă spun doar ceva: în zadar ții post, dacă el îți este spre osândire – nu ridicare duhovnicească. Fără smerenie, răbdare și dragoste față de aproape, nu există post, e doar o dietă inutilă și fără vlagă. Rugați-vă pentru ea, ca Domnul milei să-i descopere adevăratul post și să înțeleagă spusele cuvintelor sale: că întradevăr fiecare va avea după merit, fapte și ce inimă are! 

Doamne, Tu care te înduri de orice făptură, ai milă de cei ce rătăcesc și-ți tăgăduiesc calea, dintre care primul sunt eu, păcătosul!

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.