Pomenirea morților

0
0

Sărut mâna părinte! Pe data de 20.11.2010 a murit mama mea, fapt care ne-a luat pe nepregătite, în sensul că nu prea știm care sunt rânduielile corecte pe care noi trebuie să le facem (ne dorim din tot sufletul să le facem) pentru sufletul dânsei. Obiceiurile pe care femeile mai în vârstă din comunitate ne-au sfătuit să le facem nu concordă în totalitate cu ce ne-a sfătuit preotul, așa că am încercat să mă documentez și am ajuns pe acest site. Am o nelămurire. Preotul ne-a sfătuit să facem parastasul de 40 zile pe 31.12.2010, iar eu am citit și am auzit că se fac parastase în acea perioadă și nu știu dacă trebuie să-l mai deranjez pe părinte insistind asupra unei date anterioare sau să continui pregătirile pentru această dată. Pomenirea de 20 de zile o pot face acasă cu coliva și tot ce mai putem noi, fără a invita preotul, ci doar câteva familii de oameni nevoiași pe care le-am descoperit acum în sat? Cui și unde m-aș putea adresa pentru cele 40 de liturghii pe care am citit că ar fi de mare ajutor pentru sufletul mamei mele? Vă mulțumesc.

  • You must to post comments
0
0

Doamne ajută. Cele care sunt „de la babe citire” să le lăsați babelor și să ascultați de cele ce spune preotul și nu cred că veți ajunge să greșiți. Și nimic să nu faceți fără preot. Doar milostenia puteți să o faceți. Înce cele legate de orice rânduială să o lăsați în grija preotului. Și în cele ce urmează vă redau cazurile în care nu se fac pomeniri:

* în ziua celor 12 praznice mari (împărăteşti) = (†)
* săptămâna brânzei:
* în Postul Mare se fac parastase doar sâmbata
* săptămâna mare
* săptămâna luminată
* perioada Naşterea-Botezul Domnului.

Acum vă rămâne doar să vedeți care și cum sunt și să vedeți când aveți dreptul de a face cele 40 de zile. Iar în ce privesc cele 40 de liturghii la fel să vă adresați la preotul locului.

Preotul este cel care ne poate ținea de mână pe drumul adevărului.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.