0
0

Bună seara, părinte, eu sunt din România, din Dobrogea şi la noi se mai ţin sărbătorile pe stil vechi, eu cu viitorul meu soţ suntem de origine ucrainieni. Când eram mică, sărbătorile le ţineam pe vechi, dar pe măsură ce am crescut şi am ajuns la şcoală, părinţii au hotărât să ţinem sărbătorile pe stil nou, pentru că atunci ne dădea vacanţă, iar de sărbători eram la şcoală…aşa că au schimbat..Este păcat? Acum vă întreb, viitorul meu soţ ţine sărbătorile pe vechi, la ei s-a păstrat. Cum să fac, dacă ne vom căsători? Cum să ţinem sărbătorile, că nu le putem ţine şi pe nou şi pe vechi şi totuşi oamenii mai ţin pe nou, dar nu cunosc biserci care să ţină pe vechi, doar câteva mănăstiri. Nu ştiu ce să fac. Luminaţi-mă vă rog. Vă mulţumesc.

  • You must to post comments
0
0
Trebuie cu stimă și respect să ne comportăm față de toate bisericile, ne ținând cont pe ce stil se află și acest lucru îl întăresc cu ceea ce s-a hotărât la Conferința teologică de la Moscova din anul 1948 la care s-a spus: „Fiecare Biserică să țină de calendarul adoptat fără ca această să se considere o abatere necanonică sau dogmatică. Calendarul vechi sau nou nu este un motiv de dezbinare; Bisericile pe stil nou sunt și ele Ortodoxe, toate Tainele sunt valabile la cei pe stil nou ca și la cei pe stil vechi și toți au șanse egale la mântuire”. De aceea vă îndemn pe toți creștinii ortoxocși din toate țările să nu vă smintiți de această problemă calendaristică ci să vă bucurați de sărbătorile din Biserica locală. Și să încercați să nu faceți dezbinare în Biserică sărbătorind altfel decât rânduiala Bisericii locale. Și încheierea mea va fi nu ca de obicei ci tot cu cuvântul de îndemn:

Calendarul este ceva important, dar nu esențial în Biserică, de aceea în duhul Sfinților Părinți, trebuie mai degrabă de a lucra la păstrarea unității Bisericii Ortodoxe decât la accentuarea unor diferențe minore.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.