Postul negru

0
0

Sărut mâna Părinte. Vă rog să nu vă supărați pentru întrebarea mea, dar cum se ține postul negru? Până la ce ora trebuie să ajunezi (fără apă și mâncare); unii zic că până la ora 17, alții spun că până la apusul soarelui? Știu că postul negru nu înseamnă numai mâncare ci și multă, multă rugăciune, smerenie, răbdare și nădejdea că Bunul Dumnezeu nu-ți trece cu vederea nevoința ta. Vă mulțumesc.

  • Mihaela a întrebat 13 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Este important să învătăm ce este postul pentru că toți dorim să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului Iisus de Crăciun. Iar Sf. Apostol Pavel spune că avem nevoie pentru a ne putea împărtăși de o pregătire: Să se cerceteze omul pe sine și așa să mănânce… căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și  bea… va fi  vinovat față de Trupul și de sângele Domnului. (I Corinteni 11:27-29)”. Dar oare ce este postul? Ei bine, postul este în primul rând abținerea de la a face păcate și de la mâncare “de dulce”. Este un exercitiu de înfrânare a poftelor trupului și totodată de întărire a voinței. După cum am văzut în descrierea anterioară, postul are 2 fețe: postul sufletesc (spiritual) și postul trupesc (de mâncare). Postul sufletesc este abținerea de la gânduri, vorbe și fapte rele. Pe cât posibil, în această perioadă trebuie să înlocuim obișnuințele noastre cele rele cu unele bune și plăcute lui Dumnezeu cum ar fi rugăciunea, mersul la biserică și faptele de într-ajutorare a semenilor noștri aflați în nevoi. Postul trupesc înseamnă abținerea de la mâncarea așa-zisă “de dulce” adică: lapte, ouă, carne, pește și derivate ale acestora, și nu în ultimul rând alcoolul. Această abținere ajută la scoaterea din trupul nostru a toxinelor, eliberându-l de lene și patimi. Evident, pentru a avea efect, trebuie să fie însoțit de postul sufletesc. Mărturisirea de Credință a Bisericii Ortodoxe spune: “Postul este înfrânarea de toate mâncărurile de dulce, sau, la caz de boală numai de unele, de asemenea și de băuturi și de toate cele lumești și de toate poftele cele rele, pentru ca să poată creștinul să își facă rugăciunea lui mai cu înlesnire și să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă și pentru a ucide poftele trupului și a primi  harul lui Dumnezeu”. Sf.Ioan Gură de Aur spune că postul “potolește zburdălnicia trupului, înfrânează poftele cele nesăturate, curățește și înaripează sufletul, îl înalță și îl ușurează.” Trebuie să știm că postul a fost pus pentru a ne ajuta, și nu pentru a ne îmbolnăvi. Din această cauză, Biserica ține cont atât de vârsta cât și de starea sănătății celor care vor să postească. Pentru unii ca aceștia, există dezlegarea, adică îngăduința de a scurta perioada de post, dar și de a mânca unele mâncăruri de dulce. Toate acestea, însă, trebuie stabilite împreună cu  preotul duhovnic. Dacă pentru postul trupesc există unele excepții, pentru cel sufletesc nu există. Dacă ar lipsi postul sufletesc, atunci acesta nu s-ar mai numi post, ci regim. Postul este de mai multe feluri:

1. postul negru (ajunare) – nu se mănâncă și bea nimic cel putin o zi.

2. postul aspru – este ajunarea propriu-zisă, nu se mănâncă și bea până la asfințitul soarelui, iar atunci se consumă doar hrană uscată.

3. postul obișnuit

4. postul ușor (dezlegarea) – atunci când e voie să se mănânce unele mâncăruri de dulce: pește, vin etc.

 Iubiți credincioși, în încheiere aș vrea să-l citez tot pe marele teolog Sf. Ioan Gură de Aur care spune: “Postiți? Arătați-mi-o prin fapte! Cum? Dacă vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el, un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați, o femeie frumoasă, întoarceți capul în altă parte. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate de hoție și lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire la frumusețile străine… Gura trebuie să postească de înjurături și de alte vorbe rușinoase.” Știind acum ce avem de făcut, să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne trimită ajutorul Său, pentru a lupta cu ispita diavolului, pentru a putea ieși din Post mai curați, mai buni și vrednici de a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

AMIN!

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

 

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.