Naşi de cuninie!

0
0

Sărut mâna, părinte. Suntem un cuplu de aproapre 5 ani de zile şi am decis să ne căsătorim. Locuim în Londra de foarte mulţi ani şi aici am cunoscut un cuplu de catolici (italieni) care ne-au ajutat foarte mult şi ne-au îndrumat la tot pasul. Am hotărât ca ei să ne fie naşii de cununie, dar citind prin mesajele din arhivă şi întrebând am înţeles că este interzis. Nu înţelegem de ce? În casa Domunului suntem toţi egali şi ei sunt tot creştini şi ei cred tot în Dumnezeu şi religia catolică nu este foarte diferită de cea ortodoxă. În Anglia aceasta se numeşte discriminare pe baza religiei şi este pedepsită prin lege şi mai ales că aici este o mixtură de rase şi religii mi se pare absurd asemenea situaţie. V-aş ruga să mă ajutaţi să înţeleg şi dacă se poate să mă îndrumaţi unde anume să caut în biblie ca să găsesc explicaţia, dovada scrisă la această interzicere de a pune naşi de cununie dacă nu sunt de religie ortodoxă. Vă mulţumesc anticipat!

  • Ana-Maria a întrebat 13 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Să o luăm mai pe scurt, ca să nu mergem prea departe! Cine sunt de fapt nănașii? Sunt niște părinți duhovnicești! Părinții, urmează să-și învețe copii, adică pe Dvs. și pe copilașii Dvs. În momentul nașterii copilașilor, va fi nevoie ca nănașa să rostească Simbolul de Credință (ORTODOX)! Ea nu va putea, pentru că e romano-catolică! Ei, nănașii, urmează să-i învețe pe copilași cele despre Dumnezeu, pentru că alături de Dvs. și ei sunt niște părinți! Ce o să-i învețe? Romano-Catolicismul? Îmi pare destul de absurd. În orice caz, Ortodoxia la sigur nu o să-i învețe din simplul motiv că ei nu sunt ortodocși, care se traduce drept-slăvitori. Mă înțelegeți? Este doar o primă latură! Nu mai vorbim de frumosul obicei de a se întâlni nănașii cu finii la Paști! Ce o să faceți, pentru că de obicei, la romano-catolici Paștele cade mult mai devreme? În fine, am atins doar latura practică, nu cea dogmatică, nu cea care ține de Sfânta Scriptură și de învățătura creștin-ortodoxă! Piedici sunt o sumedenie! Îi stimați, stimații și mai departe, nu e de rău, pentru că un creștin ortodox trebuie să-și manifeste dragostea și față de dușmani, dar mai ales față de prieteni! Însă acest lucru nu trebuie să ne provoace să ajungem la ai ruga să ne fie părinți. Unul este duhul Ortodoxiei, altul este duhul romano-catolicismului, sau altfel fiind spus, ce poate avea lumina cu întunericul? În privința discriminării… Uite, să nu vă fie cu supărare, dar de chestii de genul ăsta mie mii silă! Cred că nu prea înțelegeți Dvs. unde bate discriminarea dată. Vă sugerez doar o ideie – ecumenismul, care mai este numită foarte corect, erezia secolului XXI. Noi, cu toate că nu trăim în Marea Britanie cunoaștem perfect toate actele de discriminare care au loc pe acolo. Cel mai simplu exemplu: Interzicerea felicitărilor de crăciun, ca să nu fie ofensat spiritul musulman, sau interzicerea construcțiilor de peșteri, care ne aduc aminte de Nașterea Mântuitorului, sau interdicția prin anumite instituții de a felicita pe cineva cu Nașterea Domnului! Sau, dacă tot suntem la subiect, interdicția de a critica homosexualitatea chiar și de pe amvon, pentru a nu-i discrimina și asta în condițiile în care Sfânta Scriptură ne obligă să spunem lucrurilor pe nume! Așa că, cu chestii gen ”discriminare”, credeți-mă, pe noi nu ne luați! Ar fi cazul ca nici Dvs. să nu vă lăsați induși în eroare. Ortodoxia, este curată dragă Ana-Maria! Ortodoxia iubește curățenia. Mântuitorul însuși o iubește când ne spune foarte clar: ”Nimic spurcat nu va intra în Împărăția Cerurilor”. Nu vă lăsați induși în eroare de romano-catolicism sau de alte secte. Cel mai potrivit e să vă păstrați sufletul Dvs. și cel al copiilor Dumneavoastră curate și binecuvântate!

Sper să vă fie de folos răspunsul și să știți, că vi l-am dat cu multă dragoste și respect față de Dvs. și chiar față de prietenii Dvs. romano-catolici. Zic asta, ca să nu amestecăm grâul cu neghina! Poate dimpotrivă, cu dragoste și râvnă față de Dumnezeu și față de aproapele, cu propriul exemplu al trăirii autentic-ortodoxe să-i provocați și pe ei să vrea să trăiască Ortodoxia!

Preot Iulian Rață

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.